Skip to content
Home » Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Kesäterveiset Patakansa!

Kevätkauden johdettu harjoittelukausi lähestyy päätöstään ja kokeneemmat pelaajat siirtyvät omatoimiselle harjoittelujaksolle tämän viikon jälkeen. Nuoremmat pelaajat jatkavat vielä parin viikon ajan johdetusti.

Harjoittelujakso on ollut onnistunut ja olemme edenneet suunnitelmien mukaisesti. Harjoittelun painopisteet ovat olleet perinteisiä: Joukkue on kehittänyt kestävyyttä, kerännyt voimaa ja pelannut erilaisia pelejä.

Suomessa harjoitellaan varmaan melko laadukkaasti kesällä kaikissa joukkueissa. On kuitenkin tärkeätä saada pidettyä myös henkilökohtaisia palavereita pelaajien kanssa, saada suhdetta rakennettua ja joukkuehengen siementä kylvettyä.

Olemme toki harjoitelleet myös jäällä ja siellä on menty kovaa. Lisäksi valmennuksen puolelta olemme jo vähän painottaneet asioita, joita haluamme nähdä ensi kaudella myös peleissä.

Pelaajamarkkinoilla priorisoimme tällä hetkellä hyökkääjän hankintaa. Pyrimme löytämään niin pelitaitojen kuin henkisen puolen osalta oikeanlaisen pelaajan joukkueeseemme. Katsomme sen jälkeen toki koko ajan markkinoita, mutta todennäköisempää on, että aloitamme kyseisellä miehistöllä kauden Rauman Pitsiturnauksessa elokuun alussa.

Ässien kiinnostavuus pelaajien silmissä on mielestäni kasvanut viimeisten kausien aikana. Porissa on Suomen kärkipuitteet kehittyä pelaajana mm. fasiliteettien osalta ja hyvä valmennustiimi, intohimoiset fanit, sekä tunnettava brändi lisäävät myös imua. Suomalaisten pelaajien kiinnostus Ässiä kohtaan on kasvanut ja meillä onkin tällä hetkellä vain kolme ulkomaalaista, joka on mielestäni positiivinen suuntaus isossa kuvassa.

Vaikka kohta kesä on kauneimmillaan, elokuun harjoitusottelut lähestyvät jo kovaa vauhtia. Elokuun alussa menemme perinteisesti Pitsiturnaukseen ja sen jälkeen vuorossa on seitsemän harjoitusottelua.

Vaikka aina, kun kaukaloon mennään, tavoitellaan voittoa, niin harjoitusotteluiden ensisijainen tavoite on valmistaa joukkuetta Liiga-kauteen sekä saada tärkeää infoa siitä, missä meidän pelaajamme menevät yksilötasolla.

Ensiarvoisen tärkeätä on saada oikeanlainen mentaliteetti ja ilme näkymään jo Pitsiturnauksesta lähtien. Tavoitteena on kuitenkin pelata nousujohteinen kausi ja kehittää pelaamista ja tekemistä kevättä kohti.

Kohtaamme varmasti myös vaikeuksia kauden aikana ja ne on käsiteltävä oikealla tavalla ja meidän on kasvettava joukkueena niiden kautta myös vahvemmaksi. Vahva luotto on olemassa, että pystymme yhdessä olemaan vahvempia kuin osiemme summa ja kaikilla on sama päämäärä tekemisessä aina pelaajista-valmennuksesta-seurajohtoon.

Saimme myös tulevan Liiga-kauden ohjelman käsiimme ja olen tyytyväinen siihen, miltä se näyttää Ässien osalta.

Erityisesti bisneksen kannalta ohjelma on täydellinen ja kotiottelumme osuvat hyviin päiviin. Muutama hieman erikoisiin kohtiin osuva vieraspeli mahtuu mukaan, mutta kun 16 joukkueelle tehdään ohjelmaa, niin eihän se ikinä voi olla täydellinen kaikkien osalta.

Arto I. Järvelä Liigasta on tehnyt monien kausien ajan kovaa työtä ohjelman suhteen hankalassa toimintaympäristössä. Kiitos Artsille!

YLEISÖKYSYMYKSIÄ

Minkälaisin toimenpitein saamme maalinteon / ylivoimapelin kuntoon tulevalle kaudelle?

Maalinteon kehittäminen ja toimivan ylivoimapelin kehittäminen ovat ikuisuusaiheita kaikissa joukkueissa, myös Porissa. Ennen kaikkea pelaajien on oltava kykeneviä pelaamaan laadukasta ylivoimapeliä. Hyvä ylivoimapeli muodostuu viisikon yhteistyöstä, johon valmentajat valitsevat pelaajat, antavat raamit paikoille, sekä scouttaavat vastustajat. Toistoja syöttämiseen ja ratkaisuja harjoituksissa. Itseluottamusta ja päämäärätietoisuutta vaaditaan.


Olen ymmärtänyt, että haetaan enää lähinnä yhtä tulosta tekevää hyökkääjää. Miten tilannetta kesän aikana edistetään, kun mietitään että Pohjois-Amerikassa pelaajien tilanteet selkenevät varmasti vasta myöhemmin kuin Euroopassa. Kohdistetaanko hankinta-ajankohtaa jonkun tietyn alueen mukaan vai miten toimitaan esimerkiksi tilanteessa, jossa hyvä pelaaja Euroopasta olisi vapaana ja kiinnitettävissä, mutta tätä parempi vaihtoehto saattaisi suurella todennäköisyydellä olla kiinnitettävissä mutta asia varmistuu vasta vaikkapa kuukauden kuluttua?

Pelaajaa kun haetaan, niin kartoitamme koko ajan jokaiseen ilmansuuntaan, niin kotimaanmarkkinaa, Eurooppaa, kuin Pohjois-Amerikkaa.

Ratkaisussa on aina monta muuttujaa, pelaajan ja seuran halut, taloudelliset reunaehdot sekä kuinka monta muuta kiinnostunutta seuraa on. Ratkaisut pitää pystyä tekemään oikealla hetkellä, kun kaikkien osapuolien intressit kohtaavat.

Emme voi koskaan tietää 100 % varmasti, kannattaako odottaa pidempään vai kiinnittää pelaaja, jos sellainen on saatavilla. Yleinen keskustelu pelaajamarkkinoista on usein aika vääristynyttä ja todellisuus on hyvin erilaista. Liigassa on tällä hetkellä jo 16 joukkuetta ja pelaajia Suomen markkinoilla entistä vähemmän monien syiden takia.

Minkälaisena näet puolustuksen kiekollisen osaamisen tällä hetkellä?

Olemme asiasta keskustelleet koutsien kanssa ja käyneet pohdintaa pelaajien roolituksesta sekä kokonaisuudesta.

Kuka pelaa ylivoimaa, kuka alivoimaa ja onko meillä + vai – merkkisiä pelaajia, kun mietitään heidän suoriutumistansa niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä sekä onko meillä omista nuorista nousemassa minkä tyyppisiä pelaajia ja millä aikataululla.

Näemme pakiston tällä hetkellä potentiaalisena. Meillä on paljon pelaajia, joilla kehityskäyrä osoittaa vahvasti positiiviseen suuntaan.

Jätetäänkö pelaajabudjettiin reagointivaraa pelikauden ajalle?

Näillä näkymin olemme toimimassa tällä tavalla ja viimeisen hyökkääjän jälkeen ilmoitettuun budjettiin jätetään reagointivaraa kaudelle.

Tärkeätä on kuitenkin muistaa, että meillä ei ole avointa kassaa ja meidän pitää ansaita rahat myös sisään. Positiivinen kumppanimyynti, onnistunut lipunmyynti ja muut tapahtumat, mm. Talviklassikko ovat avainasemassa myös urheilupuolen resurssien suhteen.

Minkä takia Ässät hankki lähinnä liigan sisältä pelaajia, kun esim. ECHL:ästä on tullut monelle liiga seuralle tosi hyviä hankintoja pari vuoden sisälle?

Asiaan ei ole mitään erityistä linjausta olemassa, vaan arvioimme kaikkia markkinoilla olevia pelaajia samalla tavalla.

Pyrimme löytämään Poriin ja Ässiin oikeantyyppisiä pelaajia niin pelitaitojen kuin persoonan osalta.

Markkinatilanne, sekä joukkueen tilanne aina määrittää paljon kokonaisuutta. Olemme tulevallekin kaudelle urheilujohdon (Vuorinen, Takko, Arponen) ja valmennuksen yhteistyöllä selvittäneet lukuisia pelaajia ECHL:sta, mutta vielä ei ole tullut sellaista pelaajaa kohdalle, joka olisi meidän mielestämme osunut tarpeisiimme oikealla tavalla.

Kerrotko lisää Hannes Hyvösen roolista tulevalla kaudella Ässien valmennusryhmässä?

Hannes on tulevalla kaudella täysimääräisesti osa Liigan valmennustiimiä yhdessä Hermanni Vidmanin, Timo Turusen sekä Jaakko Rosendahlin kanssa.

Kävimme päävalmentaja Jarno Pikkaraisen kanssa keskustelua eri valmentajista, heidän osaamisestaan ja roolistaan.

Jarnolla on ollut nyt pari kuukautta aikaa tutustua tarkemmin valmennustiimiin jäseniin ja ryhmässä on hyvä tekemisen meininki ja henkilöiden osaaminen ja persoonat tukevat hyvin toisiaan.

Raamit roolituksesta ovat olemassa, mutta lopulliset roolit mm. peluutuksen osalta ovat kunnossa sitten harjoituskaudella päävalmentajan näkemyksen pohjalta. Tumba Turunen on kantanut isoimman vastuun nyt kesäharjoittelusta fysiikan osalta.

urheilujohtajan kuukausikatsauksen tarjoaa festum

seuraava kuukausikatsaus julkaistaan elo-syyskuun vaihteessa!