Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus
Urheilujohtaja Janne Vuorinen kertoo ajankohtaisista asioista ja vastaa yleisökysymyksiin.
**Tervehdys Patakunta!**
Kausi on lähtenyt liikkeelle positiivisesti. On ollut ilo nähdä hieno tunnelma Enersense Areenalla jo heti kauden ensimmäisissä peleissä. Joukkueen vahva tekeminen ja porilainen ilme kaukalossa ovat omalta osaltaan auttaneet tunnelman rakentumisessa heti näin kauden alussa. Työtä on kuitenkin jatkettava ja pidettävä laadukkaasta arjesta kiinni. Kilpailu on Liigassa äärimmäisen tiukkaa ja vaatimustaso on pidettävä korkeana, mikäli haluamme taistella pisteistä jatkossakin. Isomäen henki on meille suuri voimavara – pidetään siitä kiinni yhdessä myös jatkossa. Alkukauden yksi onnistuja on ollut kiistatta myös Vesa-Matti Savisen tekemä Ässät-dokumentti, joka kiteyttää hienosti seuran värikkään historian, mielenkiintoiset persoonat, sekä intohimoisen yhteisön.
**YLEISÖKYSYMYKSIÄ**
*Onko Miika Arposen työ jatkunut samanlaisena Vuorisen aikana kuin Kerttulankin? Mistä hänen tuomansa hyöty seuralle tulee?*
Olemme hieman muuttaneet sekä täsmentäneet Miikan roolia analyytikkona tälle kaudelle. Hän on edelleen mukana pelaajakartoitusvaiheessa, jossa hän antaa tilastoihin pohjautuvan näkemyksensä pelaajista. Tämä on yksi osa hankintaprosessia, johon kuuluu myös pelaajatarkkailu livenä sekä videoiden avulla, pelaajan haastattelu ja persoonaan tutustuminen pelaajan tuntevien henkilöiden kautta. Tälle kaudelle olemme myös lisänneet analyytikon raportointia valmennuksen tueksi joukkueen pelaamiseen liittyen. Eli Miika tuottaa valmennukselle ja urheilujohdolle jokaisen pelin jälkeen tilastokatsauksen pelillisistä asioista, joita olemme päättäneet seurata.
*Kuinka tiivistä yhteistyötä Mestis-joukkueiden kanssa tehdään?*
Mestis-joukkueiden kanssa yhteistyö on viikoittaista. Jos mietitään mennyttä alkukautta, niin viiden Mestis-joukkueen kanssa olen ollut aktiivisessa yhteydessä. Ensisijaisesti keskustelemme mahdollisista lainapaikoista meidän pelaajillemme. Pyrin myös saamaan tietoa pelaajista, jotka pelaavat Mestistä ja kartoittamaan nimiä, joita meidän olisi syytä tarkkailla tarkemmin tulevaisuutta silmällä pitäen. Mikäli meidän pelaajamme on pidempään lainalla Mestiksessä, kuten nyt esimerkkinä Patrik Juhola Imatralla, yhteydenpitoa on myös muiden toimesta. Tällaisessa tapauksessa meidän kehitysvalmentajamme Hannes Hyvönen pitää ensisijaisesti yhteyttä pelaajaan ja keskustelee Mestis-joukkueen päävalmentajan kanssa pelaajan arjesta. Kiitos Ketterälle ja päävalmentaja Kari Martikaiselle hyvästä yhteistyöstä Juholan suhteen!
*Koska Heimosalmi nähdään kentällä ja onko todennäköistä, että hän pelaa kevääseen asti Ässissä?*
Heimosalmi tulee takaisin Poriin lokakuun alkupuolella. Tätä katsausta kirjoittaessa tarkka aikataulu oli vielä auki, eli tarkkaa pelipäivää en pysty nyt määrittelemään. Aleksi on ollut Carolinan mukana rookie campilla sekä main campilla, joissa molemmissa hän on päässyt myös pelaamaan pelejä. Uskomme reissun Pohjois-Amerikkaan olevan positiivinen kokemus Aleksille ja toivottavasti saamme takaisin vähän paremman pelaajan, kuin sinne lähtiessä. Carolinan kanssa olemme sopineet koko kauden kestävän lainasopimuksen ja kyseinen osallistuminen NHL-campille on koko ajan ollut osa sovittua lainasopimusta.
*Pitääkö olla huolissaan, jos ulkomaalaispelaajalla on tässä kohtaa tehot 0+0 ? Miten pelaaja voidaan auttaa tällaisessa tilanteessa?*
Joukkueena pelaaminen on aina kaiken keskiössä ja siihen voimme olla alkukauden osalta tyytyväisiä. Tulos ja ilme ovat olleet positiivisia. Tuloksen taustalla on toki aina yksilöiden onnistumisia ja asioita, kuinka kemiat löytyy ketjukavereiden kanssa jne… Yksilöitä arvioitaessa pyrimme tarkastelemaan ensisijaisesti pelaajan suorittamista kaukalossa, eli miten pelaaja toteuttaa yhteisesti sovittuja asioita ja työmäärää joukkueen yhteisen hyvän eteen. Toissijaisesti sitten tuloksen teko ja tehopisteet, jotka tietysti ovat palkinto hyvästä työstä ja
asia, jota tavoitellaan. Pelaajan rooli määrittää myös odotusarvoa tehopisteistä eli luonnollista lieneekin meidän odottavan enemmän tehoja pelaajilta, jotka pelaavat ylivoimaa kuin sellaisilta jotka tappavat jäähyjä. Valmennusprosessissa on monia eri keinoja, joilla pyrimme auttamaan pelaajia, jotka ovat hankalammassa tilanteessa. Ensisimmäiseksi on hyvä nähdä tuloksen taakse, eli esimerkkinä pääseekö pelaajaa paikoille vai johtuuko tehottomuus jostain muista asioista. Videovalmennus on hyvä keino auttaa pelaajaa. Eli valmentaja ja pelaaja katsovat yhdessä pelaajan vaihtoja ja havainnoivat yhdessä asioita, joita pelissä tapahtuu. Kommunikaatio ja keskustelut pelaajan kanssa ovat erittäin tärkeitä missä tahansa valmennusprosessissa. Tunnistettuja asioita pitää myös konkreettisesti harjoitella jäällä, pelaaja tarvitsee tuntumaa ja onnistumisia tekemiseen, jotta asiat voivat tapahtua pelitilanteissa selkäytimestä, esimerkkinä vaikka ohjaukset maalin edessä tai laukaukset suoraan syötöstä. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin, että tunnemme toisemme, jotta saamme rakennettua luottamussuhdetta ihmisten välille. Valmennuksen, sekä ajoittain myös pelikavereiden pitää osata antaa palautetta oikealla tavalla, keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa.
—
Lähde: [Festum Sports](https://www.festumsports.com)