Skip to content
Home » Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Ässien urheilujohtaja Janne Vuorinen kertoo kuulumisiaan ja vastaa kannattajien kysymyksiin
Tervehdys PatakansaKausi 2023-24 lähestyy puoliväliä ja olemmekin pelanneet jo 26 ottelua. Liiga on äärimmäisen tasainen ja sijat vaihtelevat helposti suuntaan ja toiseen muutamalla voitolla tai tappiolla.Tätä kirjoitettaessa olemme 5. sijalla, jota voidaan pitää hyvänä sijoituksena, mutta kuten alkukausi on jo osoittanut, niin pelin pitää kehittyä ja tason on pysyttävä korkeana pelistä toiseen.Pienikin heilahdus tasossa näkyy heti tuloksessa. Kilpailullinen, sekä tasainen Liiga aina runkosarjan loppuun olisi kaikkien kiekkojännäreiden toiveissa.Isossa kuvassa elämme hyvin mielenkiintoista aikaa Suomalaisen jääkiekon kehityksessä. Olemme murroksessa, miltä tulevat sarjamallit ja rakenteet tulevat näyttämään.​​​​​​​Pitkäjänteinen Ässien seurakehitys, sekä porilaisen jääkiekon rakenteiden vahvistaminen on avainasemassa myös tulevaisuudessa, kun tulevat Suomi-kiekon suuntaviivat tarkentuvat.

YLEISÖKYSYMYKSIÄ
Kerro Rubinin jatkosopimusprosessista?Prosessissa ei sinällään ole mitään erikoista tai poikkeavaa ns. normaaleihin sopimusneuvotteluihin verrattuna.Syksyn aikana olen ollut yhteydessä Niklaksen agentin kanssa ja käynyt keskustelua tulevasta. Lokakuun lopussa kävi ilmi, että meillä voisi olla mahdollisuus päästä sopimukseen myös tulevasta kaudesta.Kävimme keskustelun Niklaksen agentin kanssa taloudellisista ehdoista ja löysimmekin yhteisymmärryksen asiasta. Näin ollen pääsimme iloksemme sitten julkaisemaan jatkosopimuksen.Maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlille kuuluu iso kiitos siitä, että Niklas kokee kehittyvänsä Ässissä ja näkee tämän hyvänä paikkana myös tulevana kautena. Tämän tason pelaajan jatkosopimus on aina kollektiivin työn tulos ja kiitos koko yhteisölle.​​​​​​​Onko budjetissa vielä varaa vahvistaa joukkuetta tällä kaudelle ja millä budjettiraamilla rakennetaan kautta 24-25?Tämän kauden strategian mukainen budjettimme (2,1 m€) on käytetty ja mitään avointa kassaa meillä ei ole. Taloudellinen tasapaino ja suunnitelmallinen joukkueenrakennus ovat myös osa strategiaamme.Mikäli mietimme vielä joukkueen vahvistamista ja taloudellista lisäpanostusta tämän kauden joukkueeseen, niin silloin pohdimme asiaa niin toimitusjohtajan kuin hallituksen kanssa, millaiseen taloudelliseen riskinottokykyyn on järkevää lähteä.

Toki mahdolliset vaihtokaupat ovat aina esillä, mutta kokonaisuudessaan ne ovat hyvin harvinaisia Liiga-tasolla, koska pelaajasopimusten mukaan pelaajia ei voi treidata, kuten esim. NHL:ssä.Ensi kauden joukkuetta rakennamme strategian mukaisilla raameilla. Meidän on kuitenkin tärkeätä seurana pohtia, onko muutama vuosi sitten strategiaan tehdyt taloudelliset määritelmät esim. pelaajabudjettiin vielä oikean suuntaisia tämänhetkiseen kilpailulliseen tilanteeseen Liigassa.Seurassa on vahva halu kehittyä ja pitää asemansa kahdeksan joukossa myös tulevina kausina.​​​​​​​Koetko tarvetta joukkueen vahvistamiselle, kun Lenni Hämeenaho lähtee kisoihin ja Jan-Mikael Järvinen on samaan aikaan poissa?Olemme rakentaneet tämän kauden joukkuetta erityisesti kokoonpanon laajuuden mukaan ja joukkueessamme on määrällisesti riittävästi pelaajia. Pelaajien poissaolo on aina mahdollisuus muille pelaajille ottaa isompaa roolia, saada kasvua joukkueen sisältä sekä nuorille mahdollisuuksia näyttää osaamista Liiga kaukaloissa.Tällaisina hetkinä myös testataan meidän pelaajakehitystämme sekä pelaajien valmiutta kasvaa vastuurooleihin. Hämeenahon U20-kisat ovat olleet meillä käytännössä koko ajan tiedossa ja uskon joukkueestamme löytyvän näihin hetkiin uusia vastuunkantajia.

Järvisen valitettava loukkaantuminen on toki ikävä isku. Onneksemme hän on kuitenkin palaamassa peleihin noin kuukauden päästä.Joukkueen vahvistamisen näen ennen kaikkea koko kauden juttuna, enkä niinkään muutaman viikon pätkänä, kun pelaajia on pois eri syiden takia, jonka jokainen joukkue joutuu kohtaamaan jossain vaiheessa kautta.Kuten todettua niin meillä ei ole avointa kassaa pelaajien hankkimiseen, vaan uskomme suunnitelmaamme pitkässä juoksussa.Toki ajoittain pitää pystyä nopeisiin reagointeihin pelaajamarkkinoilla ja meillä on siihen jatkuvasti prosessi käynnissä, mikäli siihen on taloudelliset edellytykset.​​​​​​​Missä vaiheessa Ässät aloittaa neuvottelut ensi kauden uusista pelaajahankinnoista, vai tehdäänkö tätä työtä koko ajan?Ensi kauden joukkueen rakennus on alkanut jo heti syksyn alussa. Liigan valmennustiimin rakennus on saatu valmiiksi, osa sopimuksista on jo julkaistu ja pelaajien kanssa jatkosopimuksia olemme saaneet tehtyä. Varmaan ensi viikolla on taas aika viestiä jotain näihin liittyvää.Työtä on kuitenkin paljon vielä edessä, mutta kokonaisuudessa olemme paremmassa tilanteessa joulukuussa 2023 kuin joulukuussa 2022.Kilpailu on kuitenkin äärimmäisen kovaa ja selkeästi on havaittavissa, että Liiga-tasolla seurat satsaavat tulevaan, kun sarja on myllerryksessä niin karsintojen kuin joukkuemäärän suhteen.Ässien panostukset urheiluosaamiseen, pelaajien kehittämiseen, sekä olosuhteisiin ovat kilpailuetumme myös tulevaisuudessa. Ässät koetaan hyvänä paikkana kehittyä ja menestyä hienojen kannattajien edessä intohimoisessa kiekkokaupungissa.​​​​​​​

Minkälainen merkitys U20 tai ehkä jopa U18 joukkueiden menestyksellä on? Klassinen tulos vs pelaajakehitys-kysymys. Siirrelläänkö pelaajia nuorempiin tuloksen hakemiseksi vai katsotaanko mieluummin, miten omilla tasoillaan selviytyvät? Mielestäni menestyminen ja pelaajakehitys kulkevat vanhimmissa ikäluokissa U20 ja U18 käsi kädessä. Menestyvistä joukkueista usein kehittyy pitkässä juoksussa myös eniten pelaajia miesten tasolle. Sarjarakenteet hieman määrittävät tilannetta, mikä on pelaajien pelipaikka yksittäisessä pelissä, mutta isossa kuvassa pyrimme pohtimaan oikeata paikkaa, jossa lahjakas pelaaja pystyy kehittymään, pääsee pelaamaan oikeassa roolissa, saa arjen harjoitteluun oikean vasteen sekä tukee joukkueiden menestymistä. Mitään yhtä totuutta ei ole pelaajan oikealle pelipaikalle, vaan pyrimme sen aina katsomaan yksilön pelilliset, fyysiset, sekä henkiset valmiudet huomioiden. Syksy 2023 on lähtenyt Porissa tuloksellisesti hienosti liikkeelle. U20 on viivan yläpuolella sekä U18 ja U16 selvittivät tiensä SM-sarjaan. Työtä on kuitenkin paljon edessä ja arjen vaatimustaso on jaksettava pitää korkeana myös talven pimeinä tunteina. Tsemppiä kaikille junioreille kauden peleihin ja hyvää joulun odotusta koko Ässät yhteisölle!

URHEILUJOHTAJAN KUUKAUSIKATSAUKSEN TARJOAA FESTU
ÄSSIEN SEURAAVAT KOTIOTTELUT
PE 8.12. ÄSSÄT – KÄRPÄT KLO 18:30
KE 13.12. ÄSSÄT – JYP KLO 18:30
PE 15.12. ÄSSÄT – PELICANS KLO 18:30
TI 26.12. ÄSSÄT – TAPPARA KLO 18:30
OSTA LIPUT TÄSTÄ 07.12.2023 16:10