Skip to content
Home » Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Festum urheilujohtajan kuukausikatsaus

Urheilujohtaja Janne Vuorinen kertoo kuulumisiaan ja vastaa yleisökysymyksiin

Tervehdys patakansa!

Vuosi on vaihtunut vauhdikkaasti niin kaukalossa kuin erilaisten tapahtumien osalta. Mieleenpainuvia tapahtumia ovat olleet Pekka Rautakallion #5 ja Kari Makkosen #22 paidanjäädytykset. Molemmat pelaajat ovat jättäneet merkittävän jäljen niin porilaiseen- kuin suomalaiseenkin jääkiekkoon pelaajana sekä luoneet pitkät urat myös valmentajina. He ovat loistavia ihmisiä, jotka ovat kaiken kunnian ansainneet. Hattu päästä molemmille!Ensi viikon maajoukkuetauon lähestyessä voin ilokseni onnitella meidän tulevia maajoukkuepelaajia kutsuista eri juniorimaajoukkueisiin. Maalivahti Pyry Lammi, sekä valmentaja Hannes Hyvönen voittivat tällä viikolla U16 maajoukkueen kanssa nuorten olympiapronssia, sekä puolustaja Maxim Saarimäki valittiin mukaan ensi viikon U16 maajoukkuetapahtumaan. Helmikuun tapahtumissa meillä on U17 maajoukkueessa mukana puolustaja Lasse Boelius sekä U20 maajoukkueessa puolustaja Eero Prihti ja hyökkääjä Lauri Eskola.

A-maajoukkueeseen Ässistä valittiin hyökkääjä Eemil Erholtz. Juniorijoukkueemme lähtevät maajoukkuetauolle hyvistä asemista kauden huipennukseen. U20 selvitti tiensä ylempään SM-sarjaan ja samalla varmisti paikkansa jo nyt tuleviin pudotuspeleihin. U18 on taas pelannut vahvan kauden nousten alemmasta SM-sarjasta mukaan aina SM-sarjan Playoff taistoon. Molemmilla joukkueilla on mahdollisuus pelata pudotuspelien suhteen pitkä kevät ja kaiken mennessä nappiin taistella mitaleista. Toivotaan pelaajille terveyttä ja joukkueille menestystä tuleviin koitoksiin.

Muutokset Liiga-joukkueeseen ja mahdolliset pelaajahankinnat näin siirtorajoilla herättävät aina paljon keskustelua kannattajien keskuudessa. Liigassa on tällä kaudella ns. kaksi siirtorajaa. Liigan sisäinen siirtoraja umpeutui tammikuun lopussa, ja muutokset joukkueissa jäivät sen osalta aika pieneksi. Muutama iso seura teki pelaajaostoja toisista Liiga-joukkueista, mutta suurin osa pelaajamuutoksista suuntautui ulkomaille. Toinen siirtoraja on 15. helmikuuta, joka tarkoittaa sitä, että ulkomailta voi vielä siirtyä Liigaan tai sitten vastavuoroisesti pelaajia voi vielä siirtyä ulkomaille.

Ässissä meillä on määrällisesti tarpeeksi pelaajia ja kilpailu peliajasta on kovaa tilanteessa, jossa kaikki ovat kunnossa. Mitään pakottavaa tarvetta uusille hankinnoille ei ole. Joukkue on suorittanut suhteellisen vahvasti ja yhtenäisesti viime aikoina sekä loukkaantumistilanne on kohtuullisen hyvä. Tarkkailemme kuitenkin markkinoita aina siirtorajan loppuun asti. Mikäli meitä vahvistava pelaaja tulisi saataville, niin olisimme kiinnostuneita hänestä. Hankintaa tehdessä pitää aina miettiä niin pelaajan sopivuutta jäälle, kuin ryhmädynamiikkaan sekä tietysti hankinnan taloudellista vaikutusta kokonaisuuteen. Olemassa olevaan joukkueeseen ja sen kaikkiin pelaajiin on täysi luottamus olemassa. Mielestäni kokonaisuudessa on paljon hyviä elementtejä olemassa ja tietyt palaset ovat pikkuhiljaa loksahtamassa kohdalleen.

Loppukauden Playoff taistosta tulee äärimmäisen tiukka ja jännittävä, joten meidän pitää siihen olla valmiina niin pelillisesti, fyysisesti kuin henkisestikin.

YLEISÖKYSYMYKSIÄ

Millä tavoin Liigan nykyinen sarjajärjestelmä vaikuttaa joukkueen rakentamiseen?
Onko suljetulla sarjalla ja tyhjennysmyynneillä suurta vaikutusta loppukauden ja seuraavan vuoden joukkueen kasaamiseen?

Karsinnat palaavat Liigaan ensi kaudella, joten lienee luonnollista odottaa joukkueiden pelaajapolitiikkaan muutosta siirtorajalla eli alemman kastin joukkueiden ennemmin vahvistavan joukkuetta, kuin heikentävän sitä luopumalla pelaajista. Asia ei kuitenkaan liene ihan näin suoraviivaista, koska jokaisella joukkueella on olemassa omat taloudelliset reunaehtonsa, jotka tulevat vaikuttamaan kokonaisuuteen myös karsintojen mukana ollessa. Nykyiset ns. tyhjennysmyynnit lisäävät hieman Liigan polarisaatiota, koska isoilla joukkueilla on erilaiset resurssit vahvistaa joukkuetta ja ostaa pelaajia pienemmistä joukkueista siirtorajalla. Tyhjennysmyyntien vaikutus tulevaan kauteen lienee erityisesti taloudellisen tilanteen turvaaminen seuroille, jotka ovat siihen ratkaisuun päätyneet.

Tuottaako Ässien pelitapa riittävästi maalipaikkoja?

Tilastojen pohjalta voidaan sanoa pelitapamme tuottaneen riittävästi maalipaikkoja, mutta tehokkuudessa on ollut parannettavaa.Pitkään kauteen on toki mahtunut erilaisia vaiheita niin tehokkuuden kuin maalipaikkojen luomisen suhteen sekä minkälaisista tilanteista niitä olemme pystyneet luomaan.Joukkueiden peli kehittyy aina kauden aikana ja Liigan jokaisella joukkueella on olemassa tarkat tilastot pelin eri osa-alueista, mitkä toimivat ja mitkä ei. Valmennustiimi ja pelaajat tekevät päivittäin paljon töitä pelin kehittämisen eteen ja olenkin luottavainen, että pystymme vielä parantamaan monella osa-alueella loppukauden aikana.

Käyvätkö Ässien pelaajakoordinaattorit paikan päällä, USA/Kanada, katsomassa AHL ym otteluita?
Luotetaanko vain video ym. dataan, kun pelaajia palkataan joukkueeseen sieltä?

Pelaajatarkkailu on moninainen kokonaisuus ja sen onnistumiseen tarvitaan kovaa työtä, hyviä kontakteja, oikeaa ajoitusta, sekä tietysti rahaa.Ässissä meillä on urheilujohdossa minun lisäkseni kaksi oto-henkilöä pelaajakoordinaattori Kari Takko, sekä tilastoanalyytikko Miika Arponen, jonka lisäksi valmennustiimi osallistuu joukkueen rakennukseen. Minulla sekä Takolla on vahva scoutti-tausta. Me katsomme kauden aikana livenä paljon pelejä niin Suomessa kuin maailmalla ja lähtökohtana on aina, että pelaajaa olisi nähty mahdollisimman paljon livenä vuosien aikana. Tästä syystä onkin tärkeätä käydä peleissä jatkuvasti ja päivittää omaa pelaajapankkiaan, koska joskus ratkaisut pitää pystyä tekemään nopeasti. Aina ei tietysti ole mahdollisuutta lentää ympäri maailmaa katsomaan pelaajaa, joten silloin hyödynnämme vahvemmin videoita, dataa ja muuta infoa.

Arponen keskittyy datapuoleen ja sitten valmennustiimi ja allekirjoittanut tekevät video-scoutingia. Pelaajien tarkkailun lisäksi pyrimme selvittämään heidän taustojaan tarkasti, kaivamaan tietoa luonteesta ja pohtimaan sopivuutta Ässien koppiin. Minun pitää pystyä johtamaan tätä kokonaisuutta ja pitämään iso kuva aina mielessä. Viime kädessä sitten ratkaisut pelaajahankinnoista ovat vastuullani budjetin puitteissa.

Mistä kertoo, että Liigan sisäisiä siirtoja on ollut todella vähän nyt parina viime kautena?

Luonnollisin syy lienee siinä, että suurin osa liikkuvista pelaajista on ollut ulkomaalaisia. He pelaavat pääsääntöisesti Suomessa ns. nettopalkoilla, joten heidän sopimuksensa purulla on mahdollista säästää palkkakulujen lisäksi myös veroissa. Liigan sisäisissä siirroissa vaikuttaa myös aina ajatus, että ei haluta vahvistaa kilpailijaa, joten luovutaan mieluummin pelaajasta ulkomaille. Ulkomaisilla seuroilla saattaa myös olla parempi maksukyky niin pelaajille kuin seuroille mahdollisissa siirtomaksuissa. Siirrot vaativat myös aina pelaajan hyväksynnän, joten liikkuvia tekijöitä on useita, kun kokonaisuudessa on mukana molemmat seurat, pelaajat, sekä heidän agenttinsa.

URHEILUJOHTAJAN KUUKAUSIKATSAUKSEN TARJOAA FESTUM

ÄSSIEN KOTIOTTELUT RUNKOSARJASSA

  • TI 13.2. ÄSSÄT – SAIPA KLO 18:30
  • TO 15.2. ÄSSÄT – HPK KLO 18:30
  • TO 22.2. ÄSSÄT – KALPA KLO 18:30
  • SU 25.2. ÄSSÄT – TPS KLO 15:00
  • LA 9.3. ÄSSÄT – JYP KLO 17:00